Du har bestämt dig för att börja marknadsföra dig själv och ditt lilla företag med en blogg. Men du har absolut ingen aning om vad du ska skriva om varje vecka? Och du är rädd för att slösa bort din tid med artiklar som ingen läser förutom du och din flickvän?
Om du skulle vilja vinna kunder med din blogg måste du ge svar på frågor som dina potentiella kunder ställer. På så sätt bygger du gradvis upp din expertstatus och dina artiklar kommer att hittas i sökmotorerna.
Table of Contents
Vem skriver du för?
Innan du börjar forska om ett ämne, tänk noga på vem du skriver för. Om ditt mål är att skaffa nya kunder så är din läsare någon som kan vara en potentiell kund. Bara om du skriver för din ideala målperson kommer du också att vinna kunder med din blogg. Det verkar så logiskt, men många gör fel i detta.
De föredrar att skriva om ämnen från branschen, prata om den senaste boken från X eller använda facktermer istället för begripliga termer som de flesta förstår. Om dina kunder inte är branschexperter måste du skriva för allmänheten.
Läsarprofil
Mitt tips till början: Skapa profilen för en person som representerar alla dina kunder, det vill säga bloggläsare. I marknadsföringsspråk kallas detta en persona. Detta fungerar mycket bättre än den traditionella metoden att ta en vag målgruppsbeskrivning till grund. Till exempel, Kvinna under 40 år, som bor i storstaden med medelinkomst ger inte en tydlig bild av en person eftersom en grupp beskrivs.
Kanske har du redan en kund som är din idealkund för att han är särskilt lukrativ eller lättskött eller för att du uppnår de bästa resultaten för honom? Använd sedan den här personen som mall för din profil.
Svara på följande punkter i profilen:
- Vilket problem löser min produkt eller tjänst? Varför köper kunder det och vad ändras för dem efter att de har använt det?
- Vilka rädslor har mina kunder?
- Vilka drömmar och förhoppningar?
- Demografisk information: ålder, civilstånd, yrke, utbildning, inkomst, bostadsort, media användning, prylar som används och hobbyer.
För att göra din målperson så levande som möjligt, lägg till ett foto i profilen. Häng den sedan bredvid ditt skrivbord tills du internaliserar personen. För din bekvämlighet, här är en mall för profilen.
Så här skulle profilen för en idealkund för en revisor med fokus på egenföretagare kunna se ut:
Erik, 35 år, egenföretagare, hägt utbildad, bor i Kristianstad: Erik jobbar 60 timmar i veckan och är väldigt stressad. Han har varken tid eller lust att lära sig om redovisning och skattefrågor, men vet att det är viktigt. Hans bokföring överväldigar henne ofta. Han är inte så bra på siffror och hatar att ta itu med redovisningsfrågor. Han är rädd för att missa deadlines från skatteverket och att få ta konsekvenserna. Han hoppas kunna avstå från tråkiga aktiviteter, som bokföring, så att han får mer tid för trevliga och givande aktiviteter.
Ämnesundersökning: 3 tips för kundvänliga ämnen
Nu skapar du en lista med ämnen som du säkerligen kommer att väcka intresset hos potentiella kunder. Om du tvivlar på ett ämne, fråga dig själv om din “Erik”, d.v.s. din målperson, skulle vara intresserad av det.
1) Kundfrågor och invändningar
Skriv ner alla frågor och invändningar du någonsin har hört från dina kunder. Svara sedan på varje enskild fråga eller invändning i ett blogginlägg. Det fina med kundfrågor är att de berättar exakt vad din publik vill höra. Ett knep är att fråga var skon klämmer i bekräftelsemailet för ditt nyhetsbrev. Så här får jag bra idéer för nya bloggartiklar.
Här är några bra källor för frågor om du inte redan har kunder:
- Konkurrenters Facebook-sidor, Facebook-grupper
- Xing-grupper
- Forum och gemenskaper om ditt ämne
2) Insikter
Låt dina läsare en ta en titt bakom kulisserna och visa hur du arbetar. Så förmedlar du professionalitet och ger dina bloggläsare chansen att lära känna dig som person. Varför är det så viktigt? Din personlighet är din konkurrensfördel, så använd den! Insikter i ditt vardagliga arbete är autentiska och trovärdiga och hjälper dig att bygga förtroende hos dina (framtida) kunder.
Här är några föreslagna ämnen:
- Hur och var arbetar du? Hur ser din arbetsdag ut?
- Vilken programvara, verktyg och webbplatser använder och rekommenderar du?
- Vilka specialböcker läser du?
- Vilka konferenser deltar du på?
3) Självreklam
Självklart kan du också skriva om ditt erbjudande i bloggen. Dina läsare är trots allt intresserade av din tjänst eller produkt. Men poängen är sist här, och med goda skäl: du vill i första hand publicera användbar information och tips. Ingen vill läsa annonser på bloggen. Därför bör din självreklam i bloggen alltid ha en informativ karaktär
Här är några förslag:
- Informera om kampanjer, erbjudanden och nya produkter.
- Ge detaljerad information och beskrivningar av dina produkter, t.ex. skötseltips, bruksanvisningar.
- Jämför dina produkter eller erbjudande och beskriv vilken produkt som passar vem.Låt dina kunder veta om din produkt eller prata om din tjänst. Detta kan vara foton, intervjuer och fallstudier
- Visa före och efter rapporter om vad du har uppnått för dina kunder.
- Visa bilder på användningen av din produkt i vardagen.
Dina nästa steg
Som du har sett, innan du börjar forska i ämnet, behöver du en kristallklar uppfattning om din läsare = idealisk kund. Så skapa först en målgruppsprofil. Börja sedan med frågor och invändningar och skapa minst 10 bloggartiklar med svar. Denna punkt är den viktigaste när det gäller att hittas i sökmotorer.