Mäter du fortfarande eller optimerar du redan?
När man mäter framgång inom marknadsföring, oavsett om det är på sociala medier eller innehållsmarknadsföring, handlar det inte alltid om hårda siffror, utan om relationer och förändringar.
Varje kommunikation och marknadsföring på plattformen har sina egna särdrag som måste analyseras, för först då kan de användas effektivt.
Men precis som att det finns så många olika plattformar så är utbudet av övervakningsverktyg lika omfattande.
I följande artikel kommer jag därför att presentera några av de mest populära analysverktygen och förklara hur en innehålls- eller sociala medieanalys skulle kunna se ut.
Vilka avläsningar är relevanta? Vilka nyckeltal är avgörande?
Ta reda på det!
Våra mål är satta, våra primära resultatindikatorer är definierade. Nu kan datainsamlingen kan börja!
Table of Contents
Verktyg för mätning av marknadsföringsresultat
Det finns olika verktyg för datainsamling beroende på vilken plattform som ska beaktas.
När det handlar om din blogg ser många det som deras centrala innehålls- och marknadsföringskanal. Regelbundna innehållsrevisioner för att utvärdera enskilda inlägg med avseende på deras (långsiktiga) sociala medier och SEO-prestanda är också en del av en utvärdering, liksom att titta på besöksstatistik och analysera användarbeteende.
Med lite längre intervaller kan du titta på utvecklingen av dina sociala medieprofiler och se vad andra bloggar gör om liknande ämnen.
Populära verktyg
Google Analytics för omfattande innehållsanalys, besöksstatistik och visningsbeteende.
Googles verktyg för webbansvariga för sökordsöversikter och grov ranking. Googles sökordsverktyg är användbart, inte som en efterföljande analys utan snarare för forskning, för att uppskatta sökvolymen för vissa sökord.
Screaming Frog och SharedCount för prestandaanalysen på sociala medier av mina bloggartiklar.
Openlinkprofiler för att se din SEO-utveckling (och andra konkurrenters).
Du kan använda gratisverktyg som Facebook & Twitter Analytics, eller Timing+ för att själv analysera dia sociala medieprofiler, för att optimera dem med saker såsom inläggsfrekvens och timing.
Analys & tolkning
Att bara mäta ger inte framgång.
Snarare är analysen baserad på de uppsatta målen för sociala medier och KPI nyckeln till hållbar positiv utveckling. Uppmätta värden kan omvandlas till nyckeltal och du kan härleda meningsfulla KPI:er från dem.
VARNING: Problemet med felaktiga eller oprecisa mål är att vi mäter olämplig nyckel siffror från början och försöka påverka storlekar, vilket kan vara helt irrelevant för vårt tänkta mål. Så se till att läsa avsnittet om SMARTA mål i artikeln som nämns ovan!
Vi vill naturligtvis också tolka vår data att göra lämpliga Gör strategijusteringar och optimera befintligt innehåll.
Innehållsanalys och tolkning
Följande lista gäller i första hand bloggar, men liknande kriterier är också relevanta för “normala” hemsidor, nätbutiker eller e-postmeddelanden. Du bör främst vara intresserad av:
Dina mest lästa artiklar (mätt med sidvisningar), övervägs både under en period på en till tre månader för att bedöma nya inlägg tidigt och på lång sikt för att optimera de bästa inlägg för sociala medier och sökmotorer.
Hur ser en sådan optimering ut? Å ena sidan kan du optimera dina inlägg för vissa sökord och interna och externa länkar, å andra sidan kan du försöka främja interaktioner, till exempel genom att integrera tweetboxar och tydliga uppmaningar.
Sådana aspekter är förstås självklara och ingår i bloggandets grunder, men praktiken visar varje dag att det alltid kan bli lite bättre fördelning av mdinn trafik efter källa å ena sidan för att ta reda på om du använder alla kanaler maximalt vad gäller konvertering och å andra sidan för att ytterligare utöka nya kanaler som kanske inte används aktivt för tillfället.
Denna analys är också viktig av den anledningen att du inte är beroende av en enda trafikkälla på lång sikt.
Korrelationen mellan Inläggets längd och prestanda hjälper dig att maximera din investering i arbete. Varför satsa mycket tid på en artikel om den inte läses alls eller inte hjälper dig vad gäller dina mål? Då kanske det vore bättre att skriva ett kort inlägg men lägga mer tid på en infografik som kommer att delas mycket.
De relevanta mätvärdena är antalet ord/tecken kontra sidvisningar som genereras på din tid som spenderats på bloggen, interaktionsfrekvensen men också konverteringen av de enskilda inläggen.
Jämför olika artikelformat (t.ex. djupanalys, infografik, instruktioner, listor etc.) för att få en bild av hur varje typ presterar.
Infografiker (infographics) kan vara mer sannolikt att delas, instruktioner läses oftare och djupgående analyser är konverteringsfrekvensen högre. Baserat på dessa resultat kan jag optimera de specifika målen för de individuella bidragen och därmed de integrerade uppmaningarna till handling.
Det är liknande med jämförelse av olika ämnen i bloggen. Även här kan du känna igen fokuspunkter så att du kan anpassa din innehållsdistribution till dina läsares intressen.
Analys och tolkning i marknadsföring i sociala medier
Bland annat är följande överväganden mest av intresse:
Interaktionsfrekvens: Interaktionsfrekvensen är inte ett direkt mått utan ett nyckeltal, nämligen andelen reaktioner (gillar, delningar, kommentarer, klick) per inlägg. Helst analyseras naturligtvis största möjliga och tidsmässigt relevanta antal bidrag här.
Interaktionsfrekvensen visar graden av vilja att föra dialog och det allmänna intresset hos följare i företaget. En låg interaktionsfrekvens är ofta, särskilt på Facebook, en möjlig indikation på att fansen “lurats” av tävlingar eller andra erbjudanden, men faktiskt inte har någon koppling till företaget.
Inläggsformat (Bilder, länkar , Videos, etc.): Beroende på bransch kan bilder tas emot bättre av målgruppen än länkinlägg, för andra är videor de mest responsiva inläggsformaten.
Du kan analysera denna relation baserat på interaktionshastigheten jämfört med formaten för att sedan bedöma det allmänna medieintresset och användarbeteendet hos dina följare. Baserat på detta uttalande kan du effektivisera din kommunikation och framför allt innehållsproduktion genom att koncentrera dig på de “fungerande” formaten.
Veckodag och tid: Analysen av veckodagar och tid är ett användbart tillägg till formatanalysen av paralleller avslöja. Inom e-handel kan produktannonsering (med hjälp av bilder) på helgen leda till mer försäljning eftersom fansen hinner shoppa. Däremot ger länkar till företagsbloggen mer trafik i början av veckan eftersom fansen vill veta mer.
Intressant i sammanhanget är också effekten av antalet inlägg per dag. Vid behov kan du spara arbete eller tid här eftersom en högre frekvens inte tillför något nämnvärt mervärde, eller vice versa får du reda på att fler inlägg också innebär bättre nyckeltal.
Inläggets längd: Varför skriva mycket när korta inlägg tas mycket bättre emot ? Regeln här är: Prova det, för varje enskild plattform separat! Till exempel, enligt min erfarenhet, fungerar djupgående inlägg bättre på Google+, men jag ser ingen betydande inverkan av omfattningen på Facebook.
Sentiment: En sentimentanalys kräver vanligtvis en professionell mjukvara som Brandwatch. Ändå kan en sådan investering löna sig för företag eftersom bara de som känner till det allmänna sentimentet i förhållande till sitt eget varumärke kan reagera därefter. Både vid negativt sentiment (motverka med lämpliga åtgärder) och vid positivt sentiment (utnyttja “vågen”).
Så, och om du klagar på att tolkningen inte räcker så har du helt rätt!
Optimera innehåll och justera strategi
Nya fynd i dina analyser är till liten nytta om vi inte senare drar nytta av dem.
Analyserna som listas har ofta optimeringspotential och jag hoppas att möjligheterna är tydliga för dig.
Marknadsföring är inte en process med början och slut, utan ett kontinuerligt arbete.
Slutligen, tänk på att “Optimeringar” inte bara utförs utan deras effekter övervakas noggrant. Detta är det enda sättet att direkt identifiera och eliminera negativa korrigeringar!