Ge din målgrupp vad de vill ha. Helst när dem vill ha det.
Att placera rätt innehåll på rätt plats vid rätt tidpunkt är en sann konst och en viktig framgångsfaktor inom content marketing, även känt som innehållsmarknadsföring.
Men hur vet vi vad vår målgrupp vill ha? Hur vet vi vilken information dem letar efter?
Att blogga handlar om att publicera de mest användbara, intressanta, underhållande eller inspirerande inläggen som dina läsare kan hitta. Det handlar inte om dina produkter eller tjänster. Låt oss vara ärliga: varför bryr vi oss om vad någon annan gör? Vi är bara intresserade av hur den personen kan hjälpa oss med våra problem!
Så ta reda på vad din målgrupp verkligen är intresserad av.
Den avgörande frågan här är avsikten: Vad exakt letar användaren efter (på din webbplats)?
Någon kanske vill läsa din senaste artikel eftersom de är intresserade av detta ämne och dem behöver exakt denna information för sitt yrkesliv.
En annan person kan vara intresserad av din senaste e-bok och andra kan ha landat på din sida av en slump genom en sökning eller genom en rekommendation och vill titta runt först.
Du bör helst anpassa ditt innehåll till denna avsikt – oavsett om det gäller valet av ämne, strukturen på dina artiklar eller den allmänna innehållsdesignen. Vi talar då om personas som en del av inbound eller content marketing, som innehåller denna olika information om vår(a) målgrupp(er).
Utöver avsikten är vi också särskilt intresserade av problem, utmaningar, mål och motivationer.
Jag använder regelbundet följande källor för att ta reda på mer om mina bloggläsare och deras intressen.
Table of Contents
1) Google Analytics
Google Analytics levererar genom Demografi och intressen. Översikt (måste aktiveras först) extremt värdefull information om vår målgrupp. Du kan till exempel läsa “affinitetskategorier” och identifiera “segment med målgrupper med köpavsikt”. CoSchedule erbjuder en färdig instrumentpanel.
Google Analytics kan göra ännu mer: Titta regelbundet på de mest lästa artiklarna under en viss tidsperiod (beroende på ditt inlägg frekvens) på. Vilka problem tar du upp i den? Hur hade din målgrupp nytta av dessa artiklar? Och vice versa: Vilka föremål togs inte emot alls?
Siffror eller information som borde intressera dig är framför allt:
- Sidvisningar
- Avvisningsfrekvens
- Besökstid (på individen Inläggssida) Och andra som du inte hittar direkt i Google Analytics, utan som också relaterar till dina individuella blogginlägg :
- Kommentarer på Sociala medier
- Värmekartor och klickkartor: Läser dina besökare hela artiklarna, eller hoppar de över vissa delar? Var ska de klicka härnäst? Du kan använda Google Analytics In-Page Analysis och Sumo för detta.
- Konverteringsfrekvens (t.ex. nyhetsbrevprenumerationer)
2) Sociala medieinsikter
Hur kan du ta reda på mer om din målgrupp? Genom att vara där din målgrupp är och lyssna noga. Facebook-grupper och andra gemenskaper är också alltid bra ställen att gå till.
De flesta plattformar erbjuder också mycket effektiva analysfunktioner som ger dig mer data, till exempel Facebook Insights eller Twitter Anlytics, eller Instagram Insights.
Våra följares biografi, deras aktivitetstider, deras delade innehåll och naturligtvis är deras följare intressanta. Verktyg som Social Rank eller Social Mention ger ännu mer detaljerad information om interaktionsfrekvenser eller inflytelserika följare.
Var uppmärksam på användare som gillar och delar ditt innehåll. Använder de din rubrik? Kommenterar de inlägget? Detta berättar också hur de läser ditt innehåll.
3) Automatiserade e-postmeddelanden
Om du registrerar dig för ett nyhetsbrev kommer du oftast först att få ett automatiskt e-postmeddelande med bekräftelselänken på grund av den obligatoriska dubbelopt-in (om du använder detta). I det här e-postmeddelandet kan du fråga dina framtida prenumeranter om deras nuvarande utmaningar. Detta ökar chansen för dig att få värdefull feedback och samtidigt skapar du ett mervärde för dina läsare i ett faktiskt “värdelöst” mejl genom att erbjuda dem dialogen.
4) Andra alternativ
Kundfeedback: Om du redan har kunder, fråga om deras erfarenheter av dina produkter. Är det användbart? Är dem nöjda? Löser det dina problem? Hur skulle du kunna förbättra det eller hur skulle du kunna stödja dem ytterligare?
Få inspiration från konkurrenters omdömen: Du är verkligen inte den enda på marknaden, så du känner till konkurrentanalysen. Men har du någonsin tittat på dina konkurrenters kundrekommendationer? Vad säger de om produkterna? Finns det något du kan ta med dig från detta?
Läsarundersökningar: Vi vill ha information om våra läsare, så varför inte bara fråga dem? Regelbundna undersökningar är lätta att implementera på bloggar; som en sidofältswidget eller i blogginläggsformat (eller till och med som en innehållsport som CoSchedule gör). Vi kan också publicera resultaten och i bästa fall verifiera dem genom kommentarsdiskussionen.
Prata personligen till din målgrupp: Det finns nästan ingenting som ersätter personlig dialog, oavsett om via webinar, hangout eller Skype-samtal. Evenemang är ett utmärkt tillfälle att komma i samtal med läsare. Eller för att vinna nya läsare – läsare vi redan känner…
Läs bokrecensioner på Amazon: Recensioner återspeglar författarens egen åsikt på ett sätt som knappast någon annan kommentar gör. Hitta böcker som är relevanta för ditt ämne på Amazon och läs recensionerna där – inte bara de 5-stjärniga betygen, utan också de sämre! Vad gillade läsarna? Vilka problem löste böckerna? Varför blev du besviken?
Fokusera inte på vem din målgrupp är, men på vad som är användbart för dem.