Hur du Hittar Rätt Bilder för din Blogg & Bildlicenser [Tips & Råd]

Var kan jag hitta bra bilder till min hemsida eller sociala medier?

Vi har alla frågat den här frågan ställde oss själva, eller hur?

Bilder är ett måste i marknadsföring på nätet, men inte alla företag har dem – och framförallt inte många bloggare som inte har så stora resurser.

Många entreprenörer har inte de nödvändiga resurserna eller kunskapen för att producera visuella innehållsformat internt. Så det måste “köpas” eller tas från gratis fotoarkiv. Jag har förberett ett litet urval av sådana arkiv i den här artikeln, men förklaringen av Creative Commons-licenserna och tillhörande nyttjanderättigheter är mycket viktigare för mig, eftersom vissa av mina läsare ännu inte känner sig riktigt säkra när de hanterar gratisbilder .

Vi skulle vilja börja med att gå direkt till Creative Commons Licenser som så många av oss bloggare förlitar sig på i vardagen.

De olika Creative Commons-licensmodellerna

För att lättare kunna kommunicera bildrättigheter skapades systemet Creative Commons (CC förkortas). Den består av följande licenser:

CC BY: Designad för maximal distribution tillåter denna licens all form av användning (inklusive kommersiell) förutsatt att författaren är namngiven – därav det engelska suffixet BY ( översatt från). Länk till licensen krävs också samt etikett vid eventuell ändring. Dessa krav gäller även för alla efterföljande licenser.

CC BY-SA: “Wikipedia”-modellen tillåter också alla former av användning med namngivning, men tvingar användaren att förmedla sitt eget arbete under samma villkor (suffixet SA står för “Dela lika”). Om jag använder en bild under denna licens i min blogg, men sedan lägger titeln på min bloggartikel över den och placerar min logotyp, så kan alla också använda den här bilden.

CC BY-ND: ND står för “Inga derivat”, engelska “no derivate” och innebär att jag kan disponera verket fritt, men får inte redigera/ändra det och är för oss bloggare därför endast sällan av intresse, trots allt vill vi individualisera våra bilder!

CC BY-NC: Den fjärde licensen begränsar användningen till Icke-kommersiella syften (NC står för “Non Commercial”) och därför av lite intresse för oss bloggare, eftersom bloggar nästan alltid tjänar ett kommersiellt syfte, även om det inte finns någon avsikt att göra en ekonomisk vinst.

CC BY-NC-SA och CC BY-NC-ND: Dessa hybridformer från de tidigare modellerna är lätta att känna igen, med den senare är den mest restriktiva att den endast tillåter icke-kommersiell användning.

Slutligen, Public Domain eller CC0-licens: Vem som helst som arbetar under dessa licenserbjudanden avsäger sig alla rättigheter (“inga rättigheter reserverade”). Användaren får därför fritt använda dessa verk.

Du kan använda Creative Commons Search för att hitta licensierade bilder, men sökinsatsen och kvaliteten på resultaten är inte alltid i god proportion. Ett bättre ställe att gå kan vara dessa fotoarkiv:

Gratis bilder från lagerarkiv (Stock bilder)

Unsplash– Var 10:e dag hittar du 10 nya högupplösta foton under CC0-licensen.

Little Visuals – Var 7:e dag kommer du att få 7 högupplösta bilder under CC0-licensen , som en nedladdning eller via post.

Picjumbo– Gratis bilder för personligt och kommersiellt bruk.

Pexels – En hashtag-kurerad bildsamling under CC0-licensen.

IM Creator – Här hittar du tematiskt kurerade bildsamlingar från olika plattformar och under olika licenser – perfekt för alla som letar efter en specifik bild, men en noggrann kontroll av respektive licens är absolut nödvändigt!

Högkvalitativa bilder behöver inte alltid vara dyra, men det måste finnas en hake med helt gratis bilder. Eller ja, det finns verkligen en hake!

Juridiska risker vid Bilder från lagerarkiv

Sådana gratis bildarkiv är absolut riskfria inte för att vi bara kan spåra bildernas ursprung i de mest sällsynta fall, så vi har att lita på operatören av arkivet. Men det finns inget “godtrosskydd för bildanvändare”.

Annorlunda är det med bildarkiv som är avgiftsbelagda, vilket vanligtvis garanterar lagligheten av bilder som erbjuds och måste ersätta dina kostnader i händelse av en varning.

Dessutom, som redan nämnts är det inte bara en fråga om upphovsrätt. Så fort tveksamma motiv som varumärken, konst eller personer visas upp krävs ändå en närmare titt.

Och sist men inte minst är det användningen av stockbilder på sociala medier. Vi bloggare får bara använda bilder på vår webbplats, men våra läsare gillar att dela bloggartiklar med en bildförhandsgranskning.

CC-licenser (förutom CC0) tillåter inte användning på sociala medier , eftersom plattformsoperatörer som Facebook & Co. tilldelas alla nyttjanderätter (så kallad “IP-licens”). Men eftersom vi själva endast har nyttjanderätter genom Creative Commons får vi inte överlåta några rättigheter.

Användningen på sociala plattformar utgör därför ett brott mot licensvillkoren. Det innebär att vi förlorar vår licens att använda den och det leder i sin tur till ett upphovsrättsintrång som kan förmanas (eftersom vi använt en bild nästan utan tillåtelse).

Så slutsatsen är att inhämta upphovsmannens samtycke – utöver den egna produktionen – alltid det säkraste sättet. Alternativt skulle jag nästan rekommendera att använda (betalda) bildarkiv som garanterar deras bilder. Ett bra exempel på detta är ClipDealer med deras speciella sociala medier-licens.

Adobe

Det finns både Shutterstock och Adobe Stock som är populära betalda alternativ.

Licensen gäller även uttryckligen för användning i sociala nätverk och är inte begränsad till hur många webbvisningar som helst – perfekt för bloggar och inlägg på sociala medier med hög trafik.

Adobe Stock är integrerat med Creative Cloud, så du kan söka efter filer direkt från Photoshop; detta gör midittt arbetsflöde mycket enklare.

Leave a Comment