Hur Bloggare kan Utveckla Rätt Skrivstil – Tips för att Förbättra dina Texter

Du är en bloggare och gillar att skriva, men du kämpar fortfarande med att skriva bra texter och utveckla din egna skrivpersonlighet och skrivstil?

Kanske känner du till Ernest Hemingway. Hans  skrivtips utgör en bra grund för dina texter, men du behöver inte vara en framgångsrik författare för att få framgång med dina artiklar eller blogg. Vägen är målet och jag tror att skrivandet är en ständig förbättringsprocess.

Lärande genom att göra

Många bloggare har skrivit i flera år. De flesta som bloggar är oerfarna och inte så bra på att skriva i början, av naturliga anledingar. Men över tid kommer du att kunna skriva bättre och snabbare, och dessutom utveckla en distikt skrivstil.

Det finns helt enkelt inget som heter RÄTT skrivstil, men det finns några  tips som gör läsningen lättare som hjälper dig på vägen från hobbybloggare till proffs.

Den “korrekta” skrivstilen

Jag skriver “rätt” inom citattecken av den anledningen att det verkligen inte finns något rätt eller fel sätt att skriva.

Även om dina läsare sannolikt är en ganska homogen grupp när det gäller deras intressen, är deras personligheter och preferenser alla olika. Så alla föredrar en annan stil att skriva

För att inte tala om nya läsare som du inte ens har träffat ännu. Vad gillar du?

Det är som bloggdesignen, där är uppfattningen också subjektiv. Det finns dock några grunder som båda verkar fördelaktiga att följa, liksom några exempel på bästa praxis som föreslår andra effektiva mönster. När du skriver:

  • Skriv bara när du har något att säga
  • Skriv så att alla förstår vad du menar.
  • I många fall kan det faktiskt vara bra att undvika de akademiska skrivkraven eftersom ingen skulle prata så och det kommer att hjälpa till att göra dina texter mer begripliga och lättlästa.
  • Skriv meningar som är så korta eller enkla som möjligt med få underordnade klausuler.
  • Använd metaforer för att illustrera ditt påstående och använd adjektiv för att stödja ditt påstående argument. Verb hjälper också din text att bli mer dynamisk
  • Uteslut tekniska termer eller förklara demBeroende på ämnet för din blogg kan det vara svårt att klara sig utan vissa tekniska termer eller förkortningar (bästa exemplet: SEO istället för sökmotoroptimering) , så mitt tips är för detta att använda en ordlista, där du kan förklara viktiga termer. I den här artikeln beskriver jag fördelarna med denna metod samtidigt.
  • Tala dina läsares språkAnpassa din skrivstil till dina läsares språk, till exempel genom att använda Google Analytics för att välja mellan två synonymer för att ta reda på typiska söktermer.
  • Undvik negationer och passiva uttalanden. “Erik slår Gösta” ger en helt annan effekt än “Gösta blir slagen av Erik“. I den första formen känner läsaren att han är där. live, det händer nu, medan den senare formen dokumenterar mer av en tidigare händelse.
  • Undvik att upprepa ord i en mening eller ett stycke.
  • Undvik stavfel eftersom de är onödiga och kan påverka din expertstatus (oavsett om du är expert eller rådgivare).

Sist men inte minst:

Håll dig till sanningen och var autentisk. Gå inte för långt med dina uttalanden och gör alltid klart, om möjligt, att det är dina egna åsikter. Detta skiljer inte bara fakta från fiktion, utan stimulerar också diskussion. Perfekt!

Mångfald hjälper mot tristess!

Olika typerna av artiklar (listinlägg, guider, recensioner, fallstudier etc.) brukar också kräver olika skrivstilar. Inte varje artikel lämpar sig väl för kontinuerlig text, för en berättelse vars spänning spänner över hela texten. Vissa artiklar, som du kanske har märkt från den här, har mer en konversations- eller diskussionston.

Det avsedda syftet avgör tonen. I design följer form funktion och det är så jag tänker på att skriva.

Bara du kan lära dig “rätt” skrivstil själv. Skriv på ett varierat sätt, men behåll grundstrukturen för dina bloggartiklar, så att dina läsare kan orientera sig och vid behov skumma dina artiklar.

Övning ger färdighet. Ge inte upp!

Mitt tips: Kolla din bloggstatistik med vissa intervall och analysera dina mest lästa och mest delade inlägg. Hur skrev du där, vilka typer av artiklar var så populära? Använd de möjligheter som ges till dig för att lära dig, för det är det enda sättet du kommer att bli bättre! Som jag sa på annat håll…

Med detta i åtanke, lycka till med bloggandet.

Leave a Comment