Sociala Medier Risker: Potentiella Faror för Företag

Antalet sociala plattformar växer och växer, valet för företag blir allt svårare. Frågan om lukrativa investeringar upptar nästan varje marknads- eller kommunikationsavdelning. Men många ansvariga skyndar på det och överdriver det, särskilt när de går in på den sociala webben.

Fördelarna med Twitter, Pinterest, Instagram, och andra sociala plattfmrar är lovande och fördelaktiga. Men var och en av dessa plattformar har sina egna fallgroparoch risker. Företag måste vara mycket försiktiga här för att inte bryta budgeten eller missa det faktiska målet.

Den här artikeln är tillägnad riskerna med de främsta stora plattformar och visar hur företag fortfarande kan använda dem säkert och effektivt.

Twitter: beroendeframkallande

Faran med Twitter är den beroendeframkallande faktorn, eftersom det är så enkelt som att sms:a. Med ett ständigt växande nätverk blir detta snabbt tidskrävande och de faktiska marknadsföringsintentionerna hamnar i baksätet. För att inte tappa ansvariga i korta meddelanden bör företag sätta upp konkreta mål och tänka på automatiseringsmöjligheter i ett tidigt skede.

Facebook: Krävande användare

Facebook är det största sociala nätverket, därför är användarnas förväntningar höga. För företag måste innehåll av hög kvalitet ha absolut prioritet, liksom direkt kommunikation och interaktion med användarna. Företag som inte uppfyller dessa förväntningar och inte erbjuder användarna något mervärde går snabbt förlorade i nyhetsflödet och övervägs inte vidare.

Pinterest: Fel förväntningar

Pinterest har visat sig främst som trafikkälla. Men tyvärr inte för mycket mer. Visst kan du fånga känslor bättre visuellt och transportera dem bra via en plattform som Pinterest eller Instagram, men Pinterest lämpar sig inte särskilt bra för försäljning eller kommunikation med följare, trots många marknadsföringstips och (främst amerikanska) framgångshistorier.

Företag som använder Pinterest bör därför vara medvetna om att plattformen är ett medel att nå ett mål. En blogg eller onlinebutik är en nödvändig förutsättning för att generera någon nytta alls.

YouTube: Kostnadsfälla

Inte bara videoproduktionen är komplex och ibland ganska dyr. Rätt marknadsföringmåste också vara skicklig. Företag rekommenderas att söka professionell hjälp när det gäller sökmotoroptimering. När allt kommer omkring har den bästa videoskapandet liten effekt om ingen tittar på videon.

Instagram: Stark spelinstinkt

Det roligaste på Instagram är mängden fotofilter. Men hur stark spelinstinkten än är bör företag bör se till att ta bilder av hög kvalitet. Jag talar här av liknande erfarenhet, eftersom bildredigering är möjlig i Photoshop & andra program, men över en viss gräns överväger ansträngningen fördelen. Professionellt tagna foton (och det betyder inte med perfekt ljus och i det gyllene snittet utan den perfekta iscensättningen av själva motivet) sparar mycket arbete i uppföljningen.

Tumblr: Förlorad Kontroll

När enkelheten ökar kommer förlust av kontroll. Jag håller med, eftersom bloggen är den enda “sociala plattformen” som ett företag kan ha full kontroll över. Men bara för bloggar som hostar själv. Alla som använder gratisbloggar som tumblr, blogger eller WordPress.com ger bara bränsle till en annan plattform på nätet, som lika väl kan försvinna över en natt.

Företag som har insett syftet med företagsbloggar och gör sig besväret att skriva artiklar regelbundet bör då investera i sin egen plattform. Ansträngningen är inte mycket större, en WordPress-blogg är till exempel satt upp och klar att användas på bara några minuter och ger operatören absolut kontroll över det publicerade innehållet. För att inte tala om bloggens omfattande designmöjligheter…

Foursquare och Check-in Rewards är även en möjlig sårbarhet. Detsamma gäller LinkedIn.

Sportbranschen

Sportbranschen har sina egna fallgropar eftersom målgruppen knappast kan vara mer heterogen. Sport- och träningsstudior har därför problemet att de måste sprida sitt utbud brett för att verkligen vända sig till hela sin målgrupp. Jag rekommenderar att börja långsamt här. Det lönar sig att börja med bara ett nätverk, utveckla lite rutin och automatisering där, och “aktivera” följare innan du går vidare till nästa nätverk.

De juridiska riskerna för att använda bilder i sociala medier är också intressant, eftersom det lurar faror som vi inte nödvändigtvis är medvetna om! En liten checklista bör ge en bra start.

Leave a Comment