Saker att tänka på när du designar webbplatser – tips för användarvänlighet

Användbarhet – Vad du bör vara uppmärksam på när du designar användarvänliga webbplatser

Du måste ha Favoritsidor på internet, men vet du varför de är dessa speciella? Förmodligen för att de erbjuder dig relevant information på ett användarvänligt sätt utan långa laddningstider och tråkigt letande, eftersom de är välstrukturerade och du lätt kan hitta rätt. Visst?

Det magiska ordet här är Användarupplevelse. Besökare ska “serveras” och inte, som på en snabbmatsrestaurang, bara beställa en “to go” efter en lång kö och bli bortskämd med valfrihet, utan ska bjudas in att stanna längre på hemsidan. Tänk på en middag med levande ljus, med romantisk musik, det svaga ljuset från ljusen och den aromatiska doften av utsökt mat. Vem skulle gå upp och gå…

Om du hittar det du söker direkt kommer du att stanna längre på en hemsida. Om den kan användas intuitivt och erbjuder mer än bara det du letar efter, så ökar chansen ytterligare att besökaren stannar längre. Det finns några ganska enkla principer, till exempel följande tio, som hjälper till att öka den tid som besökarna spenderar på din webbplats:

  • Tänk i termer av dina besökare
  • Tillgänglighet – kom ihåg att inte alla besökare är lika och ta till exempel med sig olika tekniska krav eller erfarenheter. En webbplats utan hinder gör det möjligt för varje grupp av besökare att komma åt ditt innehåll.
  • Logisk sidstruktur och orientering
    Var uppmärksam på en logisk sidstruktur inom vilken användare enkelt kan hitta runt och hitta viktiga nyckelord (med min blogg som exempel skulle dessa vara nyckelord som “hemsida” ”, ”portfölj”, ”kontakt” etc.) . Med en enhetlig, heltäckande navigering förstår en besökare kärnan i webbplatsen och hittar all intressant information. Detta inkluderar också färgmarkeringen av länkar, markeringen av den aktuella sidan (i mitt exempel markerad med ▼) och även länkningen av logotypen till startsidan.
  • Presentera innehåll optimalt
  • Följande gäller texter: så mycket som behövs, så lite som möjligt. Håll ditt innehåll uppdaterat och se till att fördelarna med ditt erbjudande alltid framhävs. Glöm inte att testa din webbplats i andra webbläsare och på mobila enheter.
  • Undvik överstimulering
    Atmosfären på webbplatsen bidrar till besökarnas välmående kl. Använd subtila färger, använd dem konsekvent och respektera kända lagar för perception.
  • Besökare ska inte störas
    Undvik irriterande popup-element, starta inte videor direkt när du laddar och undvik uppenbara färgkombinationer och element som ändrar sin position.
  • Låt inte dina användare vänta
    Långa laddningstider är slutet på webbplatser. Besökare väntar nästan aldrig på innehåll som laddas länge, utan lämnar. När det gäller multimediainnehåll är det därför lämpligt att ange laddningstider och vid behov filstorleken som ska laddas för att förbereda besökaren på väntetiden.
  • Inga påträngande frågor för besökare
    Begär endast den mest nödvändiga informationen från dina besökare (t.ex. för att skriva kommentarer ) och strukturformer i en logisk form. Se till att dessa också kan fyllas i med endast tangentbordet (använd Tab-tangenten för att hoppa).
  • Kommunicera med dina läsare
    Svara på kommentarer, visa besökaren vad som händer när de klickar på en länk eller knapp (Sökord: “title”-tagg och “alt”-tagg) och hjälpa honom med problem (t.ex. felmeddelanden i formulär eller 404-felsidor).
  • Förtroende skapa
    Visa dig hjälpsam och ge dina läsare ett okomplicerat sätt att kontakta dig. Det hjälper också att inte driva en webbplats anonymt, utan att presentera sig själv som författare och visa “ett ansikte”.
  • Om och om igen…
    Integrerade bokmärkesalternativ, nyhetsbrev eller RSS-flöden gör det lättare för besökare att återvända till webbplatsen. Håll dem alltid uppdaterade och ge dem möjligheten att rekommendera ditt innehåll (Sökord: Social delning med plugins för sociala medier som “Gilla” eller “+1”-knappen).

 

 

Leave a Comment